Skip to content

Liberális performansz, avagy magyar írók a vécépapíron

2014, november 6

A Spiegel TV Magazin nézői azon a héten is, a Juncker-bizottság jelöltjeinek meghallgatása idején, több témáról láthattak, hallhattak rövid négy-öt perces tudósításokat.

A szakmai bizonylattal rendelkező újságírók szakmai érvekkel bizonygathatnak akármit, egyre inkább átüt minden híradáson, hogy még a sáska combizom gyulladásról is csak akkor tudósítanak, ha mögötte robusztus érdekek vannak, vagy inkább kell az előbbi témát világra szóló szenzációként eladni, mint például alaposan foglalkozni a független újságírás és a titkosszolgálatok, pártérdekek összefonódásával.

Martin Sonneborn

A Spiegel TV egyik említett rövid tudósításában Martin Sonneborn EP képviselő, a kulturális bizottság tagja ingben-nyakkendőben kilép egy lakótelepi erkélyből lekerített mellékhelyiségből, még hallatszik a lehúzott víz zubogása, átlépdel a szertelenül szanaszét hagyott cipőn, porszívón, ruhadarabokon.

Kezében egy fogásnyi vécépapír, amelyre éppen a soron következő meghallgatásra készített jegyzetet. A „rezignált” Navracsics Tibort készülnek meghallgatni, akiről a liberális Sonneborn és társasága állítja, hogy „már az elmúlt években nagy szerepe volt a magyarországi sajtószabadság megnyirbálásában”.

Most a Juncker-bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos jelöltjeként áll a meghallgatók előtt.

A film következő jelenetében ugyanez az „Úr”, már öltönyben a hivatali limuzin úrülésén viteti magát az Európa Parlament épületébe. A hivatalban felkeresi a győri származású Mezerics Tamás, LMP-s színekben mandátumhoz jutott, most a zöldek frakciójában helyet foglaló képviselőt, és megérdeklődi, hogyan kell helyesen kiejteni Nyirő József, Tormay Cécile és Wass Albert nevét, majd megköszöni és távozik.

A film alapján meg sem említi a magyar ellenzékinek, hogy erre miért is lenne szüksége. Közben narrátorként mondja a filmre, hogy ezek magyar antiszemita írók. Ezeket állítja:

„Tormay Cécile 1921-ben az antiszemitizmus klasszikus regényét írta; Wass Albert egy könyvet írt a Patkányok honfoglalása címen, amelyben a patkányok a zsidókat jelentik; és Nyírő József csodálója volt Hitler és Göbbels politikájának.”

Navracsics Tibor

A meghallgatáson a performansz főszereplője, Martin Sonneborn EP képviselő felteszi a kérdést, amit magyar megszólítással kezd – az egész eseményt saját kezűleg beállított kamerával rögzít – hogy, az említett antiszemita írók Magyar országon az iskolák kötelező tananyagában szerepelnek, és amennyiben Navracsics megkapná a biztosi megbízatást, attól kell-e tartaniuk, hogy Hitler Mein Kampf-ja és Göbbels A nemzetiszocializmus kis ABC-je is kötelező tananyag lesz az európai ifjak számára?”

A kérdést érdekes, szinte röhejbe hajló morajlás követte. Navracsics válaszát teljes egészében már meg sem várta a saját felvétel, Martin Sonneborn képviselő kikapcsolta a saját kameráját.

Azt azonban még hozzátette, hogy „Navracsics itt a demokrácia ékesen szóló képviselője, otthon pedig a szélsőjobb támogatója és az alapvető jogok leépítője” – Sonneborn szerint. A következő jelenetben Sonneborn már a parlament folyosóján azon mélázik, hogy „munkája hiábavaló volt, Navracsicsból minden ellenvetés ellenére biztos lett, és neki (Sonnebornnak) most sürgősen új vécépapírt kell vásárolnia”.

A jegyzetnek használt példányt, amiről kiderült, nem esetlegesen, a fiziológiai-pszichikai ihlet jóleső pillanatának sietségében, hanem szándékosan, tüntetőleg vette magához, egy laza mozdulattal a háta mögé dobta – a parlament folyosóján. (Sapienti Sat!)

Érthető, hogy a 2014-ben egy német minipárt színeiben EP mandátumot szerzett újságíró, szatirikus Sonnebornnak bizonyítania kell, de joggal elvárható lett volna, éppen származása kapcsán, hogy a dolgoknak alaposabban utánanézzen, és hogy ne csúsztasson. (Más kérdés, hogy ez egyéni kezdeményezése volt-e, vagy frakciójában kapta a feladatot.)

Tormay Cécile esetében, amennyiben igazságos és megfelelően tájékozott lett volna az újdonsült képviselő, akkor nem lett volna szabad megállnia az írónő antiszemita megjegyzésein, hanem figyelmet kellett volna szentelnie a Tanácsköztársaság vitézei garázdálkodásainak is.

Többek között. Az indulatokat talán jobban megértette volna.

Wass Albert pedig nem egy könyvet írt ezen a címen, hanem egy rövid, kétoldalas írás adja/adhatta a RMIL sem tudja, hogy egyáltalán megjelent-e könyv, elbeszéléskötet címét.

A rövid írás, tanítómese fiataloknak alcímmel jelent meg. Ebben egyetlen nációt sem említ, és a patkányok azt az embert jelentik, aki nem dolgozik, egyszerűen beleül a máséba, és azt feléli.

Sokat elárul az is, ki veszi magára, akárcsak egy La Fontaine tanítómesét.

Azon is kár vitatkozni, hogy Nyirő Hitler és Göbbels politikáját csodálta-e jobban vagy egyszerűen csak nem tudott attól eltávolodni, amit a népe uzsorásai több oldalról is elműveltek a székelységgel.

Az árnyalatokra olyannyira kényes szabadelvűek ekkorát mégsem csúsztathatnának!

Egyetlen antiszemita gondolatot sem lehet, és nem szabad szó nélkül hagyni és igazolni.

De antiszemitizmus csak az, amikor valakit hátrányos megkülönböztetés ér zsidó volta, vagy származása miatt. Ha valaki a gazemberséget tárja fel, írja meg, amit történetesen zsidók műveltek el, az nem antiszemitizmus.

Erre a különbségtételre nagyon oda kellene figyelni. A kérdező Sonnebornnak ezt tudnia kellene.

És azt is, hogy nemcsak a liberálisoknak és a szemitizmusból jól megélőknek van érzékenysége!

A szatíra része volt vécépapír, a Hitler és Göbbels műveire kihegyezett cinikus kérdés, majd pedig a vécépapír eldobása is.

Vajon, valaki ezért egyáltalán megszólította?

Vagy úgy gondolta, mint a kölyök az iskolában: ezért van a takarítószemélyzet.

Szatírája visszafelé sült el, és értőknek róla és társairól, esetleg megbízóiról állított ki újólag hiteles bizonyítványt.

Remélem azóta sikerült új vécépapírt vásárolnia, és arra használnia, ami annak valós rendeltetése.

Elekes András

—–

A szóban forgó videó német nyelven  megtekinthető itt :

A Der Spiegel (magyar fordításban: A tükör) egy német hetilap Európa legnagyobb hírújságainak egyike, Németország legbefolyásosabb és legolvasottabb lapja. A magazint hetente, több mint egymillió példányszámban adják ki Hamburgban. Itt található a Der Spiegel székháza.

Martin Sonneborn (Göttingen, Németország, 1965 május 15.  – ) EP képviselő.

Navracsics Tibor (Veszprém, 1966. június 13. –) magyar jogász, politológus, egyetemi docens, politikus. 2006–2014 között a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, 2006-tól 2010-ig frakcióvezetője. 2010 és 2014 között miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter. 2014-ben külgazdasági és külügyminiszter. 2014-től az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa.

Nádudvari Tormay Cécile (Budapest, 1875. október 8. – Mátraháza, 1937. április 2.) írónő, műfordító, közéleti szereplő.

Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert (Válaszút, 1908. január 8. – Astor, Florida, 1998. február 17.) erdélyi magyar író és költő.

Az antiszemitizmus (szó szerint: szemita-ellenesség) rendkívül bonyolult jelenség, mely mint fogalom több különféle szellemi áramlatot – hitet, filozófiát, gondolkodás- és cselekvésmódot, attitűdöt és ezeknek alapjait – foglalja össze. Az antiszemitizmus követőjét antiszemitának nevezik ennek a kifejezésnek a használói.

Az antiszemitizmus szó a Sémtől, Noé fiától származó sémi vagy szemita népekről (többek között az arabokról és a zsidókról) kapta a nevét. Bár más népek is tartoznak ebbe a csoportba (például máltaiak), az antiszemitizmus szót általában a zsidók iránti ellenszenv megnevezésére használják.

Reklámok
No comments yet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Ulrich Blog

Kiss Ulrich SJ online naplója

Heidl György blogja

"A filozófia a szépségnél végződik, a teológia a szépséggel kezdődik."

LEÁLLÓSÁV

NOSZLOPI BOTOND VERSEI

palhegyiferenc.wordpress.com/

Dr. Pálhegyi Ferenc blogja

allmycrafts.wordpress.com/

handmade things in vintage, shabby shic style, diy, and all kind of crafts I love without language bars

Verspatika

~ verbális simogatás a léleknek ~

Pozitívan Blog

Gondolkodj pozitívan :)

The World of Ildiko

Kiss Ildikó J. blogja

Miklós Csongi

Én vagyok-e?

Átutazó

kikívánkozó pillanatai

Tarquinius, Szindbád, Attila

irasok gondolatok Elekes András tollából

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

%d blogger ezt kedveli: