Tovább a tartalomra

Királyi sors

2012, november 23

Királyi sorsot szánt nekünk a Teremtő, és abban is van részünk, feltéve, ha vállaljuk.

Merthogy a királyi sors nekünk nem tetszik a maga eredetiségében, azt önmagunkon tapasztalhatjuk.

A királyi élet a maga eredeti mivoltában a Paradicsom leírásában ismerhető meg. Az a létállapot, amelyben minden a maga helyén, azaz rendben van. A maga helyén van az élet és a belőle való elmúlás, amit még nem azonosítottunk a halállal; a helyén van a világra való extázisos rácsodálkozás, az egész embert átjáró öröm, amit később élvezethajhász kikapcsolódássá silányítottunk, és helyén van a munka is, amiből a kezünk között egyrészt rabszolga-ismérv, másrészt pedig álaktivitás lett – a hatalom, a pénz és az önistenítés megszerzése érdekében.

A paradicsomi állapotban egyszerűen örömünk lenne mindenben, hiszen az örömet nem a mindenáron való megszerzésben és birtoklásban látnánk, hanem a létezésben. És mert az elmúlás is a létezés egy mozzanata, ezért ennek is, mint szellemi gazdagodásnak, szívből tudnánk örvendeni. Ezt a királyi sorsot szánta nekünk a Teremtő. Király lenne mindenki, mert teljes lenne az élete, és megelégedéssel élnénk mindennapjainkat.

Egy bennünk megszólaló hangra hallgatva ezt nem tartottuk elégségesnek. Többet, másabbat akartunk. És ezt a „többet” csak úgy tudtuk megszerezni, hogy a másik ember, a másik létező neki járó jussát megrövidítettük, magunknak oroztuk, ami természetszerűleg másnak járt volna. Ezt egy darabig az ököljog alapján gyakoroltuk, majd a modernizálódó, haladó világban erre törvény biztosította jogalapot is teremtettünk.

Ha valaki azt tartja, hogy neki több jár, neki előjogok dukálnak, egyszerűen csak azért, mert ő a király, ott megkérdőjeleződik minden szentség. Érvényes ez államfőre, miniszterre, képviselőre, igazgatóra, könyvelőre, báróra és grófra egyaránt. És érvényes mindenkire, aki bármilyen jogcímen „többletméltóságot”, ezzel járó „többlethatalmat” és -megélhetést követel magának.

A mindennapi élet mégis az ilyen törekvések megannyi változatából tevődik össze. Mindenkiben található belőle legalább egy fuvallatnyi, ami életének egy-egy válságos szakában égető kísértésekkel töltötte el: most kellene megragadni a lehetőséget, hogy óhajra a kő is kenyérré változzék, az egész világ láb előtt heverjen, és angyalok szárnyán kőbe se üssem lábamat, ha a magam délibábját kergetem.

Az ilyen gondolatnak pedig gyakran engedünk. Nagyok, sebezhetetlenek, bevehetetlenek, igazi királyok akarunk lenni. A valóságban pedig önmagunk gúnyrajzai vagyunk. Nevetséges látvány lehetünk, amikor palástban, megkülönböztető ruhadarabokban és ezek tartozékaként rezzenéstelen, önhitt ábrázattal akarjuk felhívni a világ figyelmét kiválóságunkra, amelyre való tekintettel nekünk kijár minden hatalom és gyönyör.

Az igazi király a valódi királyi sorsot éli ebben a rendszerben.

Tudja az igazságot, és azt mindenekelőtt a saját életében valósítja meg. Ezért nem hódol be a megkaparintott hatalmak előtt.

Helyén van lelkében az élet és elmúlás, ezért megfélemlítések árán sem lehet az igazságtól eltéríteni.

Tudomásul veszi a hatalmasságokat, az „egészségeseket, akiknek nincs szükségük orvosra”, de előszeretettel fordul a gyengék, a betegek, a megbélyegezettek felé.

Hatalmát nem a saját vagyona gyarapítására használja, hanem a teremtett világ művelésére, a szolgálatra.

A nagyok és akik a rendszerekben számítanak, eleinte élhetetlennek, bolondnak tartják, amikor azonban így sem tudnak szabadulni tőle, akkor már ellenségükké lesz, akit bármilyen eszközzel „ki kell iktatni”.

Ez a királyi sors.

Nem birtokol semmit, és mégis minden az övé; tehetetlennek látszik, mégis szava benne szól a világ teremtésében.

Királyi sors, ha vállaljuk.

No comments yet

Hozzászólás

Ulrich Blog

Kiss Ulrich SJ online naplója

LEÁLLÓSÁV

NOSZLOPI BOTOND VERSEI

palhegyiferenc.wordpress.com/

Dr. Pálhegyi Ferenc blogja

allmycrafts.wordpress.com/

handmade things in vintage, shabby shic style, diy, and all kind of crafts I love without language bars

Verspatika

~ verbális simogatás a léleknek ~

Miklós Csongi

Én vagyok-e?

Tarquinius, Szindbád, Attila

irasok gondolatok Elekes András tollából

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

Through My Eyes

I've been trying my whole life to express myself through some form of art, the latest being photography. Here I share with you the world.... as I see it, and through it.... myself. And all with the help of a Nikon D5100.

Krisztussal a keresztet

irasok gondolatok Elekes András tollából