Tovább a tartalomra

Bőséges terméskor

2014, november 1

Nem számítom magam még egészen vénnek, de úgy kell kezdenem, mint a sírra hajló öregek: nevezetesen, hogy „elmúltak azok a szép idők!”

És itt egyáltalán nem a visszasírhatatlan fiatalságra gondolok vagy a gondtalan gyermekkorra.

Remélem, hogy amit most hiányolok, ha nem is visszasírható, de egy kis értelmes gondolkodással újra visszatéríthető.

Elmúltak tehát azok a régi szép idők, amikor az ember még szívből tudott örvendeni a bőséges termésnek, és hálát adni érte, amikor szerét ejthette a templomba menetelnek.

És ha már minden tároló helyet megtöltött, állatállományát is felszaporította, hogy legyen, amivel megetetnie a többletet, akkor megmutatta országnak-világnak, hogy mekkorára meg tud nyílni az élethez kérgesedett szíve, és szerénységének bőséges hangoztatásával juttatott a somlyói barátoknak s a fehérvári papiskolába is.

illusztráció, Forrás : maszol.ro

A napokban a Kossuth Rádióban beszélt egy vidékünki pityókavállalkozó.

„Sajnos, az idén nagy volt a termés” – hangzott darabos hangon a fejbekólintó szentencia.

Először azt hittem, ezzel a kanyarral valamilyen poénhoz akar kilyukadni, de a várt vicces következtetés elmaradt.

És hogy ezt a piacgazdaságba „belenemesedett” atyánkfia halálkomolyan gondolja, abból is kitűnt, hogy nyomban hozzátette: már nem tudják a pityókát a tervezett áron értékesíteni. Az elhangzott nyilatkozattal csak azt akarta mondani, hogy gondban vannak a pityókavállalkozók.

Most már nemcsak a termesztés „nájmódi” csínját-bínját kell érteniük (műtrágyák, permetszerek egész áradatát), hanem a piacgazdaság szemforgató fogásait is el kell sajátítaniuk. Azzal, hogy a pityóka a földből a pincékbe kerül, még nincs befejezve a munka, még nem lehet megelégedetten hátradőlni és megszusszanni.

A kínálattal a piacot állandóan róni kell, lesve, hogy mikor képes kínálatunkat is a lehető legkedvezőbb áron felvenni. A nyilatkozó tehát csak arra akart utalni, hogy most következik a munka idegesítőbb része.

De nemcsak ennyit mondott. Kimondatlanul utalt arra, hogy átminősült a munka eredménye.

Ma a munka eredménye, horribile dictu, még a mezőgazdaságban sem a jó termés, hanem a pénz.

A termés ebben a láncsorban ugyanolyan eszköz, mint a műtrágya vagy a permetlé, vagy az emberi munka maga. Sajnos, ez nemcsak a pityókatermesztésre érvényes, hanem az emberi munka minden területére, csak ezt nem szoktuk ilyen egyenesen kimondani.
Az idézett pityókavállalkozó gondolkodás nélkül kimondta az igazságot, ahogyan a munkáról, terményekről, termékekről gondolkodunk.

Mindent pénzzé kell tudnunk váltani, hogy mindent vagy bármit meg tudjunk vásárolni. A képlet önmagában érthető, és talán meg is könnyítené a helyzetünket a szétburjánzott igényeink sűrűjében, ha közben nem kapcsolna be néhány nagyon bizonytalan láncszemet, és nem tenné íztelenné a terményeket és személytelenné a termékeket.

A bizonytalan láncszem éppen a piac, amit a reklámokkal, a reklámok keltette igényekkel és más trükkökkel mesterségesen hullámoztatnak. Mind a termékeket, mind a terményeket a lehető legolcsóbban kell előállítani, hogy nyereség is legyen.

Ezért – a pityóka példájánál maradva – a termény csak azért „székely”, mert itteni földben terem, és jó esetben idevalósi a terület tulajdonosa, de már a messze földön, mesterségesen előállított vetőmagot használjuk, azt a gyom-, gomba- és bogárirtót locsoljuk az ártatlan földre és növényre, ami szintén a vegyipari kombinátok boszorkánykonyhájára viszi a hasznot, és amit világszerte is használnak a nagyok, akikkel együtt szeretnénk mi is labdába rúgni. Így teremtődik meg az az egyeníz, ami mindenre hasonlít, legkevésbé a pityókára.

Személytelenné pedig azért válik, mert szinte tudja az oktalan pityóka, ennyi megszentségtelenítés után is, hogy nem önmagában, élelmiszerként van értéke, hanem a nagypiac szeszélye szerint. Magyarán az „értékesítésében” az ember csak önző alkudozással van benne, és nem gondoskodó, Uram bocsá’, szerető munkájával, hiszen azt már rég a gépekre és vegyszerekre bízta.

Igaz, a gépeket még az embernek kell irányítania és javítgatnia, a vegyszereket kipermetezni is neki kell, de ezek ismét gyengítő láncszemek a munkát végző ember és a föld, valamint a termény között.

Tény az is, hogy az idő kerekét nem lehet visszafordítani, a gépekről nem lehet a kezdetleges szerszámokhoz visszatérni.

A magunk teremtette rendszeren viszont lehetne változtatni, amennyiben szívből tudnánk örvendeni a bő termésnek, és bízni a szűkösebb esztendőkben is, amikor hagynánk, hogy a megtermelt javak visszanyerjék természetes ízüket és érezni lehessen, hogy érző ember dolgozott rajtuk.

Elekes András

Megjelent a Csíki Hírlap IX. évfolyamának 209. számában, 2o14. október 31.-én.

—–

No comments yet

Hozzászólás

Ulrich Blog

Kiss Ulrich SJ online naplója

LEÁLLÓSÁV

NOSZLOPI BOTOND VERSEI

palhegyiferenc.wordpress.com/

Dr. Pálhegyi Ferenc blogja

allmycrafts.wordpress.com/

handmade things in vintage, shabby shic style, diy, and all kind of crafts I love without language bars

Verspatika

~ verbális simogatás a léleknek ~

Miklós Csongi

Én vagyok-e?

Tarquinius, Szindbád, Attila

irasok gondolatok Elekes András tollából

Inchirieri de idei

Pe scurt despre absolut tot

Through My Eyes

I've been trying my whole life to express myself through some form of art, the latest being photography. Here I share with you the world.... as I see it, and through it.... myself. And all with the help of a Nikon D5100.

Krisztussal a keresztet

irasok gondolatok Elekes András tollából